Hur hamnade jag här?

I oktober 2017 satt jag i bilen på väg till jobbet. Jag var trött. Jag hade vaknat vid tretiden på natten och hade inte kunnat somna om. Precis som vanligt de senaste månaderna.

När klockan hade ringt kl 5 så  hade jag släpat mig upp ur sängen och påbörjat morgonens bestyr. Med tre mindre barn var det en mindre kamp att få på alla kläder, borsta tänderna och få med alla extrakläder och väskor som skulle med till förskola och skola. Minstingen hade vägrat att ta på sig och jag hade tappat tålamodet. Igen. Precis som vanligt de senaste månaderna. Och jag kände mig som världens hemskaste mamma.

Jag hade inte mått bra under en längre tid. Jag kunde inte sätta fingret på vad det var men jag kände att något var fel. Jag vaknade nästan varje natt vid tretiden och kunde inte somna om. Jag blev därför väldigt trött, jag hade svårt att koncentrera mig på jobbet och fick tex läsa om mail flera gånger innan jag kunde ta in vad som stod. Jag hade svårt att ta beslut, allt kändes lika viktigt. Jag skrev listor men visste inte vart jag skulle börja. Jag satt i ett öppet kontorslandskap och arbetade och blev hela tiden störd av telefonen som ringde eller att kollegorna pratade. Det kändes som att jag inte hade något filter, jag hörde allt och kunde inte avskärma mig från det som skedde runt omkring mig.

Jag hade alltid bråttom, jag gjorde nästan alltid flera saker samtidigt för att vara effektiv och hinna så mycket som möjligt och mitt mantra var ”jag gör det hellre själv”. Jag hade ofta ont i huvudet, nacken, gick omkring och suckade och hade fått ryggskott. Jag som aldrig hade haft problem med ryggen förut! Jag pratade fort och jag hade som en inbyggd almanacka i huvudet där jag hade koll på alla deadlines, studiedagar, födelsedagar, utvecklingssamtal och friluftsdagar.

Ingenting var roligt längre, jag orkade inte bjuda hem vänner och tackade alltid jag till fester men avbokad i sista sekunden för jag orkade inte träffa någon, jag orkade inte prata och vara trevlig.

Jag kände mig som världens tråkigaste fru, mamma och vän. Jag kunde inte förstå varför alla andra klarade av att jobba, ha ett fint och välstädat hem och stor familj med allt vad det innebär men inte jag? Inget jag gjorde var bra nog. Jag var aldrig nöjd. Jag hade höga krav på mig själv, gärna så höga att jag aldrig skulle klara av att nå dem. Det gällde både hemma och på jobbet.

Nu satt jag där i bilen och kände mig helt tom, det enda jag ville var att åka hem och sova. Jag var så oerhört trött. När trafikljuset slog om till rött stannade jag bilen och när det slog om till grönt igen och det var dags att köra vidare så kom jag plötsligt inte ihåg hur jag skulle köra för att ta mig till mitt arbete. Jag hade kört den där vägen 1000 gånger tidigare och plötsligt kunde jag inte komma ihåg hur jag skulle köra.

Jag hade drabbats av en stressreaktion.

Jag förstod ingenting. Stressreaktion? Jag fick ett rejält uppvaknande den där dagen och under veckorna som följde så vilade jag, promenerade och läste om stress.  Ju mer jag läste desto mer insåg jag varför jag hade mått så dålig under så lång tid. Det var min kropps förtvivlade försök att få stopp på mig. Och tillslut fick den det. Jag googlade ”hur läker jag en stressad kropp” och hittade DARK och Andningsminuten. Jag började leva efter DARK och gjorde andningsminuten 5 ggr varje dag, det var min medicin tillbaka. DARK stå för: Dagsljus, Aktivitet (något roligt varje dag), Rörelse och Kost (jag tog bort allt som kunde stressa min kropp)

Jag märkte hur jag plötsligt började känna mig som mig själv igen, jag började sova hela nätterna, jag kände mig gladare och hade mer energi. Jag kunde må bra igen!

Under tiden jag gjorde min egen resa så väcktes en lust att lära mig mer om hur kroppen fungerar, vad som orsakar stress och vad vi kan göra för att förhindra att vi blir sjuka av stress. Under våren 2018 så påbörjade jag en utbildning till Lic. Stresscoach. Jag startade mitt företag under hösten 2018 och ungefär samtidigt startade jag min  instagramsida @sandragrimbeckstresscoach där jag lägger ut lite tips och råd kring stress. Jag arbetar även med enskilda klienter som behöver hjälp med sin stress, jag har kurser och föreläser om vad stress är och hur vi kan leva för att må bra.

Nu i efterhand är jag glad för att jag lyssnade på kroppen den där dagen och började fundera på vad som verkligen är viktigt för mig. Händelsen i bilen förra hösten gjorde att jag stannade upp, bytte väg och idag arbetar jag med något som jag verkligen brinner för, som ger mig energi och glädje.

Välkommen till min blogg!

Kram Sandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *